zaterdag 9 februari 2019

De uitdaging: boven water blijven


Zoals beloofd deze keer het vervolg op mijn vorige blog waarin ik schreef over de impact van een incident thuis. Dit incident bleek niet helemaal zonder vervolg. Het legde ook patronen en oude pijnpunten bloot die al jaren in mijn relatie zo nu en dan naar boven komen. De afgelopen weken hebben we een start gemaakt om dit grondig aan te pakken en waar nodig op te ruimen. Een proces dat nodig is, dat ons uiteindelijk veel goeds gaat brengen en onze relatie alleen maar sterker gaat maken. Daar ben ik van overtuigd.

Maar, zoals in mijn vorige blog al beschreven, dit vraagt wel het een en ander van me. Zeker nu ik nog steeds merk dat mijn energievoorraad niet meer onuitputtelijk is. En dat riep bij mij de vraag op wat ik kon doen en in de gaten houden om ervoor te waken dat ik zelf niet kopje onder zou gaan, ergens tijdens of na dit proces.
Ik bracht deze vraag in op mijn terugkomafspraak bij het behandelcentrum. In dat gesprek kwamen een aantal persoonlijke patronen naar voren. Patronen die ik ken en waarvan ik weet dat die een valkuil kunnen zijn. En waarvan ik ergens ook al wist dat het juist nu de uitdaging is om daar niet (teveel) in terecht te komen.

Zo bespraken we mijn neiging om te gaan jagen. Ik ben gedreven, een doorzetter en een doener, ik ben graag bezig. Als ik daar in doorschiet ga ik dus flink aanpakken. Dan ben ik in mijn hoofd al bezig met het volgende wat ik moet gaan doen en ligt mijn tempo hoger dan goed voor me is. De oplettende lezer heeft het misschien al gezien, het wo(o)rd moeten in plaats van willen. Ik heb (of neem) dan geen tijd om de dingen van een afstandje te zien en loop het risico pas achteraf te merken dat iets teveel is geweest.
Een ander patroon wat langs kwam is mijn grote verantwoordelijkheidsgevoel, de wens dat de rest van mijn gezin zich goed voelt en ze waar nodig te ondersteunen. Daarin doorschieten betekent veel te veel overnemen, zaken uit handen nemen die ze zelf heel goed kunnen oplossen en, zoals mijn wederhelft het zo mooi uitdrukt, me overal mee willen bemoeien en teveel de controle te willen hebben. Tja, en die controle, dat is toch echt een stukje schijnzekerheid als je snapt wat ik bedoel.

Vervolgens was het de vraag wat ik voor concrete afspraken met mezelf ging maken om uit die jaagmodus en overbetrokken moederrol te blijven. Om zeg maar te blijven léven ipv uit reserves te gaan overleven. Wat toch wel een beetje lastig was en waar ik een paar dagen voor nodig had om dat op een rijtje te krijgen.

Ik kwam op het volgende uit:

o   Elke dag even naar buiten en bewegen. Ik verwonder me elke keer weer over hoeveel goed bewegen me doet. Hoe levend ik me kan gaan voelen als het bloed weer gaat stromen en hoe alert en ontspannen ik daarna kan zijn.

o   Om uit de jaagmodus te blijven val ik terug op datgene wat ik al een poos merk en weet; dat het goed gaat als ik (mezelf toesta om) voor alles wat ik doe mijn eigen tijd en tempo te volgen. Dat ik dus bewust mijn handelingen vertraag en na (tijdens) elke activiteit even stil sta bij hoe het met me is, in welke modus ik zit en wat ik verder wil doen of nodig heb.

o   Verder ga ik heel goed in de gaten houden of ik iets wil doen vanuit een overtrokken verantwoordelijkheidsgevoel en het dus beter kan laten liggen/ aan de (een) ander over kan laten, of dat ik het doe omdat het gewoon past voor dat moment.



Terugkijkend op het gesprek en wat ik daarna uitgevogeld heb, was het toch weer erg verhelderend en prettig. Ik kan het weer wat luchtiger zien. Want al met al biedt dit me ook weer een kans, een kans om nog alerter te worden op mijn valkuilen en manieren te ontwikkelen om daaruit te blijven. Een kans om alles wat ik het afgelopen jaar geleerd te hebben nog beter in de praktijk te kunnen brengen. En een uitgelezen kans om overeind te blijven ongeacht wat er gebeurt.

Want als ik dan mijn hardlooprondje doe en merk dat ik dat voor elkaar krijg én er van kan genieten, dan voelt dat ook heel sterk. Het doet me beseffen dat ik de veerkracht die ik het afgelopen jaar heb opgebouwd niet zomaar kwijt ben. En dat geeft moed voor de toekomst.

Wordt weer vervolgd!

Iedereen een rugzak

Enig tijd terug alweer, zat ik in een bijzonder gesprek waar het onderwerp ‘rugzakje’ ter sprake kwam. Het zette een en ander mooi in pers...