zaterdag 13 april 2019

WW-perikelen deel 3, een nieuwe soapserie!


In mijn vorige blog vertelde ik dat mijn juriste na zou gaan of de berekeningen klopten. Inmiddels is er het een en ander gebeurd en pakken we de draad weer op waar ik gebleven was.

In een mail van mijn juriste kreeg ik te horen dat de berekening van het UWV zeer waarschijnlijk niet juist was. Al was het onduidelijk hoe zij precies aan deze berekening kwamen. Het UWV had haar wel de formulieren van hun beslissing gestuurd, maar daar stond niet de exacte berekening in. Wij vermoedden echter allebei dat het was berekend zoals het mij was uitgelegd; dat ze het loon van december, inclusief eindejaarsuitkering, met twaalf hadden vermenigvuldigd. En dat had volgens mijn juriste maximaal keer acht moeten zijn, het aantal maanden dat ik op mijn salaris was gekort. De vraag bleef natuurlijk of dit realistisch was, want als ik niet gekort was wegens ziekte had ik ook niet acht keer een eindejaarsuitkering extra gehad.
De manier waarop mijn ex-werkgever zijn berekening had gemaakt, was echter ook niet juist. UWV zou dit daarom niet als richtinggevend gaan zien, was de verwachting. Dit alles maakte het toch wel spannend hoe het voor mij uit zou gaan pakken.

We waren allebei niet verbaasd toen de beslissing op de mat viel en het UWV met een nieuwe berekening kwam. Dit keer gingen ze uit van het maandsalaris zónder eindejaarsuitkering. Alleen viel mijn dagloon nu zelfs làger uit dan het bedrag dat mijn ex-werkgever had genoemd. Waarbij het ging om een verschil van ongeveer vijftien euro. Lijkt misschien niet veel, maar dat maakt echt wel uit als je over een hele periode van uitkering kijkt. We hebben het hier tenslotte over het bedrag dat ik per dag uitgekeerd ga krijgen.
Mijn juriste ging maar weer eens aan het rekenen. Klopte de berekening dit keer wel? Ze stuurde mij ook de beslissing op het bezwaar toe, zodat ik mee kon kijken.

Al vrij snel viel het mij op dat ik in werkelijkheid in de maanden mei en augustus een salaris had gekregen dat hoger was dan het loon dat het UWV ervoor in de plaats had genomen. In mei had ik natuurlijk een vakantietoeslag gekregen en in augustus een bindingstoelage (een onderwijsdingetje). In gesprek met de juriste trokken we de conclusie dat deze beide toeslagen niet meegerekend werden, wat wel had moeten gebeuren. Hierdoor viel mijn uitkering te laag uit, wat volgens de wet niet mag. En dit was voldoende aanleiding om een beroepsschrift in te dienen bij de rechtbank. Daar ligt het nu te wachten tot er een rechter tijd heeft om ernaar te kijken.


Ik maak me hier eerlijk gezegd nu niet zo heel erg druk over. Ja natuurlijk, je zou verwachten dat instanties als het UWV weten waar ze mee bezig zijn. Het is toch wel een beetje vreemd dat een gewone burger als ik zo op moet letten of er wel recht gedaan wordt in uitzonderlijke situaties en dat ik werk over moet gaan nemen van mensen waarvan je mag verwachten dat ze weten wat ze doen. Het geeft me weer het gevoel midden in een soapserie te zijn beland!
Maar aan de andere kant levert het óók een mooi verhaal op en kan ik er wel om lachen. Al weet ik niet of ik dat nog steeds doe als de rechtbank me straks geen gelijk gaat geven.
Maar dat is iets van latere zorg en daar ga ik vooralsnog niet vanuit. Ik laat er in ieder geval niet mijn dagen door verpesten! Het leven gaat gelukkig gewoon door.

Wordt vervolgd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Iedereen een rugzak

Enig tijd terug alweer, zat ik in een bijzonder gesprek waar het onderwerp ‘rugzakje’ ter sprake kwam. Het zette een en ander mooi in pers...