zaterdag 18 mei 2019

WW-perikelen deel 4, slot!


In een vorige blog schreef ik dat ik een beroepsschrift bij de rechtbank in zou dienen. Daar pakken we de draad weer op. Want waarom dan dat beroep en hoe ging het verder?

Het UWV had bij hun tweede berekening gedetailleerder moeten werken. Ze vervingen nu elke ziektemaand, zonder nader te bekijken, voor het loon van november. Dit zou gelijk zijn aan het loon van december, maar dan zonder eindejaarstuitkering. Nu betwistten we dat laatste niet, maar het UWV had naar elke maand apart moeten kijken en daarbij dus extra toeslagen mee moeten nemen. En dat was niet gebeurt, waardoor mijn uitkering te laag was en in mijn nadeel. En dat mag blijkbaar volgens de wet ook niet! Hier zijn allerlei artikelen en wettelijke uitspraken over te vinden, maar daar ga ik jullie niet mee vermoeien. Die zijn onleesbaar voor gewone Nederlanders. Neem maar van mij aan dat het weer niet goed berekend was en dat mijn juriste de kans van slagen groot achtte.
Afijn, het beroep werd opgestuurd en vervolgens was het afwachten.

Een week of drie terug kreeg ik bericht van mijn juriste. Het UWV had naar aanleiding van ons beroep een hun beslissing gewijzigd. Ze stuurden nu ook de uitgewerkte berekening op, waardoor we beter mee konden kijken. Wat we dus ook deden.
Dit keer kwamen ze met een nieuw loonbedrag waarmee ze het ziekteloon vervingen en dit bedrag was een stuk lager dan het eerdere. Maar ze hielden daarentegen ook rekening met de extra toeslagen, waardoor mijn dagloon uiteindelijk iets hoger werd. De berekening van mijn juriste wezen ze af, omdat die niet conform de geldende regelgeving was opgesteld. Wat mijn juriste opmerkelijk vond, omdat haar berekening ontleend was aan een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep, die door het UWV nota bene zelf aangehaald was in hun oorspronkelijke beslissing op het bezwaar.

Maar goed, de vraag is nog even geweest of het loonbedrag waar ze mee kwamen wel juist was, omdat er op de loonstrook van december ook ergens letterlijk werd genoemd wat het normale loon zou moeten zijn. En dit was het bedrag dat ze in de eerdere berekening hadden gebruikt en dat gelijk was aan de maand november. Hadden ze dat gedaan, dan was mijn dagloon net zo hoog uitgekomen als de berekening van de juriste en de eerste indicatie van mijn ex-werkgever.

Helaas was de conclusie dat we dit niet hard konden maken. Doordat we het UWV zo op hun fouten hadden gewezen, was de verwachting dat ze nu alles dat we aan zouden dragen zorgvuldig zouden gaan bekijken. Wat ze ook lieten zien met hun nieuwe berekening. Die was zeer grondig en nauwkeurig.
Maar wat het vooral onmogelijk maakte om verder te gaan was het feit dat ik mee had gedaan met een uitruil van de reiskosten op de eindejaarsuikering. Als je dit mee zou nemen in de berekening (een erg technisch verhaal waar ik jullie niet mee ga vermoeien, ik snap het zelf nog maar net), dan kwam je op het bedrag uit dat ze nu gebruikten. Wat dus eerder in mijn voordeel leek te werken, bleek nu juist een nadeel te zijn. Ze moeten nu eenmaal naar de maand december kijken en dan was mijn loon blijkbaar hoe dan ook lager geweest, ziek of niet.
Ik hoop dat jullie het allemaal een beetje kunnen volgen. In ieder geval zou nu doorgaan een poging zijn om het onderste uit de kan te houden, het zou veel energie vragen en de kans van slagen zou erg klein zijn. En dat is het me niet waard. In overleg met mijn juriste heb ik besloten het hier bij te laten en akkoord te gaan met de hoogte van mijn uitkering.

Hoe je het ook wendt of keert, het is in ieder geval duidelijk, zaak gesloten!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Iedereen een rugzak

Enig tijd terug alweer, zat ik in een bijzonder gesprek waar het onderwerp ‘rugzakje’ ter sprake kwam. Het zette een en ander mooi in pers...